Цените на петрола се изстреляха в четвъртък, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред CNBC, че Русия и Саудитска Москва ще намалят добива, слагайки край на ценовата война, която срина стойността на черното злато.

Европейският сорт Brent подскочи със 17,8 процента, или $4,40, до $29,14, а американският еквивалент поскъпна с 24,67 процента до $25,32 - най-големият еднодневен скок в историята. Тази сутрин черното злато се отдръпва леко до $28,48 за Brent и $23,79 за барел WTI.

Снимка 474101

Тръмп заяви, че е говорил с президента Путин в сряда, както и с коронования принц Мохамед бин Салман в четвъртък и очаква те да постигнат споразумение за намаляване на добива от 10 млн. барела дневно или повече.

"Такава новина ще бъде добре дошла за индустрията в краткосрочен план", каза президентът на Фед Далас Робърт Каплан. "Докато епидемията продължава, има значително количество излишен капацитет, генериран всеки ден".

Засега няма информация дали споразумение наистина ще има, как ще продължи то и коя държава от ОПЕК+ с колко ще намали добива. Анализатори посочват, че дори и да има споразумение, то може и да не е достатъчно да компенсира излишъка на пазарите.

В четвърък Рияд призова през официалната си пресагенция за "спешна" среща между ОПЕК и останалите държави.

Въпреки скока в цените, петролът не затвори търговията на най-високото си ниво от деня, тъй като трейдърите започнаха да се чудят дали намаляването на добива в размери, които Тръмп споменава, е възможно - особено ако САЩ не участва. Reuters казва, че Вашингтон няма намерение да иска от щатските производителите да ограничават добива.

"Физически невъзможно е за Саудитска Арабия и Русия да премахнат 10 млн. барела дневно от пазара - ще трябва да запълнят всеки възможен склад и кораб", казва трейдърът Едуард Маршал от Global Risk Management пред The Wall Street Journal. "Дори и ОПЕК да се съгласи, това е феноменално количество петрол и ще бъде много трудно да се постигне съгласие между всички".

Миналият месец страните от ОПЕК, водени от Рияд, предложиха намаляване на добива от 1,5 млн. барела дневно. Русия обаче отказа, предизвиквайки ценова война. В сряда Саудитска Арабия повиши добива до над 12 млн. барела дневно.Значителен проблем за петрола е и епидемията, която намали рязко търсенето: авиолиниите намаляват полетите, хората не шофират, заводите на много места са затворени.