Работните места със средно заплащане в Америка - тези в областта на строителството, администрацията и образованието - отчитат по-малък дял от новооткритите работни места, а нови изследвания показват, че поляризацията е особено голяма в Ню Йорк, пише Bloomberg.

В района около и в Ню Йорк, новосъздадените работни места с високо заплащане доминират заетостта. Следващите по дял са тези с ниско заплащане. Сравнително по-малко работни места са разкрити в професиите със среден доход за периода между 2015 г. и 2017 г., според нов брифинг за регионалната икономика на Федералния резерв на Ню Йорк.

Фед определя професиите със средна работна заплата като тези, които са със заплащане между 30 000 и 60 000 долара годишно, въз основа на данните за националната медианна заплата (която страната използва като показател за средна работна заплата вместо средно аритметична такава).

Нови работни места в Ню Йорк

Снимка 393438

Източник: Ню Йорк Фед

В Ъпстейт Ню Йорк работните места в категорията на средно заплащане намаляват. Това е в контраст на ситуацията в страната като цяло.

Заетите с ниски или високи заплати се увеличават повече през последните години.

Нови работни места в САЩ

Снимка 393439

Източник: Ню Йорк Фед

"Може би е изкушаващо да вярваме, че при затягане на пазарите на труда на всички работници им е по-лесно да си намират работа", заяви президентът на Ню Йорк Фед Джон Уилямс в пресконференция. "Някои категории работни места все още намаляват в някои части на нашия регион, а работниците може и да не разполагат с необходимите умения за работни места, които се увеличават".