Международната рейтингова агенция я Standard & Poor's потвърди кредитния рейтинг на българската столица София BB+ с положителна перспектива.

"Очакваме, че град София ще продължи да показва солидни оперативни резултати и високи парични нива, но номиналният дълг леко ще се увеличи през 2018-2019 г., когато по-големите капиталови проекти се ускорят", се казва в съобщението на рейтинговата агенция.

Позитивната перспектива продължава да отразява перспективите за България.

Standard & Poor's очаква коефициентът на ликвидността да е добър и в следващите 12 месеца. Като положителен се изтъква фактът, че парите, с които оперира Столична община, са над 3 пъти повече от плащанията по дълга й.

София има ясна стратегия да се промотира като инвестиционна дестинация и дигитална столица, което се отразява и на доброто състояние на града, отчитат от рейтинговата агенция.

От S&P са на мнение, че могат да се използват по-пълноценно законовите правомощия на общината да повишава приходите.

"Положителната оценка на рейтинговата агенция за София е признание за добрата работа на общинската администрация, финансовата стабилност и високото ниво на собствени приходи на Столична община", написа във Facebook зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Икономиката на София е по-силна от средната за страната, но по правило община не може да има по-висок кредитен рейтинг от този на държавата. Затова дългосрочният рейтинг продължава да е ВВ+ с положителна перспектива, обясняват от агенцията.