Гръцкото Министерство на финансите и данъчната агенция на страната обявиха, че с 1 + 1 месеца се удължава срокът, в който фирмите трябва да свържат своите POS терминали с касовите апарати, съобщават медии в южната ни съседка.

От миналата година приходната агенция в страната поддържа официален регистър на POS терминалите, като целта му е да повиши прозрачността и събираемостта. Първоначално всички бизнеси трябваше да са заявили и интегрирали устройствата си до 1 март.

Гърция с нови мерки за контрол на цените

Гърция с нови мерки за контрол на цените

Целта е да се овладее високата инфлация, търговците недоволстват

Както отбелязва "Катимерини", проблеми не липсват. Хиляди терминали не са в състояние да комуникират с касовите апарати. Няма и достатъчно техници, които да пренастройват POS-овете, а има и проблеми с обмена на информация между някои марки терминали и касови апарати.

За отлагане се говореше от дни, но представители на финансовото ведомство коментираха пред гръцкия вестник, че всеки път, когато има отсрочка, скоростта на реформите пада.

Сега обаче се реши, че срокът ще се удължи до април, а чак през май ще бъдат глобявани нередовните търговци.

Според финансовото министерство вече 85% от терминалите са интегрирани, а в близките дни този процент се очаква да се повиши още. От ведомството обаче признават, че срокът ще позволи да се намалят потенциалните технически проблеми.