Просрочията по студентския дълг в Съединените американски щати миналата година достигат нови рекорди от $166,3 милиарда през третото и $166,4 милиарда през четвъртото тримесечие на 2018 година, пише Bloomberg.

Общият процент забавяния по този дълг остава на нива около 11 процента от средата на 2012 година насам, но общият дълг се увеличава до рекордните $1,46 трилиона през декември 2018.

Просрочията растат въпреки нивото на безработица от под четири процента, което подсказва, че силният трудов пазар не е генерирал достатъчно голям ръст на заплатите, за да помогне на американците да покрият по-голяма част от задълженията си.

Значителна част от студентския дълг е спонсориран от правителството, затова има далеч по-малка вероятно той да навреди на икономиката по същия начин, по който го направиха жилищните кредити през 2007 година. Но ако бившите студенти не изплащат кредитите си, федералният дефицит ще расте още повече.

Червена лампа: Рекордните 7 милиона американци изостават с над 3 месеца по автомобилните си кредити

Червена лампа: Рекордните 7 милиона американци изостават с над 3 месеца по автомобилните си кредити

Дори по време на кризата техният брой не е достигал толкова високо

Просрочие от 90 дни и повече се смята за "сериозно". Възрастовата група, която най-бързо преминава в тази категория, е тази на 40 до 49-годишните.

Цената на висшето образование се удвои през последните 20 години. Наскоро Федералният резерв в Сейнт Луис публикува материал, с който пита "Заслужава ли си още колежът?", а отговорът не бе твърдо "да".

Едно от заключенията е, че що се отнася до натрупване на богатство, колежът не допринася особено - или поне не още.