Правителството на Пуерто Рико се изправя пред съвсем реалната възможност да спре работа в края на настоящия месец, ако Конгресът на САЩ не преведе спешно нужните милиарди, алармира Раул Малдонадо, министър на финансите.

Пуерто Рико притежаваше окоо 1.6 милиарда долара преди ураганът "Мария" да опостуши острова, унищожавайки остарялата инфраструктура и взимайки живота на 34 душа. Телекомуникационните връзки и електрическата мрежа са унищожени и Малдонадо не очаква държавата да започне отново да събира данък върху продажбите поне още месец. Изчисленията показват, че щетите са за общо 95 милиарда долара - повече от брутния вътрешен продукт на острова за година.

"Нямаме никакви приходи, а харчим много пари, за да се справим с последиците от бедствието", казва Малдонадо пред Bloomberg. "Без помощ от Конгреса, правителството на Пуерто Рико ще спре работа през следващия месец".

И докато вниманието е съсредоточено върху огромния дълг от 74 милиарда долара, Пуерто Рико се изправя пред друга криза. Парите за гориво, заплати за работниците и хранителни помощи свършват. Едва 8.6% от жителите имат електричество, а мобилните връзки са прекъснати почти изцяло.

"Консервативната оценка е, че има около 100 000 жилища, които са изцяло унищожени", казва Рикардо Росело, губернатор. "През следващите месеци няма да получим никакъв приход, но все още имаме разходи. Това означава, че парите ни ще свършат много бързо".

Малдонадо посочва, че е поискал между 6 и 8 милиарда долара помощ от Конгреса. Лидерите на мнозинството и на опозицията твърдят, че са готови да действат.

В дългосрочен план ще са нужни десетки милиарди, за да бъде възстановени изцяло нанесените щети. Във Вашингтон администрацията на Тръмп вече подготвя помощ от 29 милиарда долара за щатите, през които минаха ураганите "Харви" и "Ирма".