Домакинствата в САЩ са харчили значително по-малко и са спестявали повече по време на пандемията през април, пише The Wall Street Journal. Разходите на домакинствата - основен двигател на най-голямата икономика в света - падата с рекордните 13,6% през четвъртия месец. Такъв спад няма в историческите данни, които стигат до 1959 г.

Личните доходи, които включват заплати, лихви и дивиденти, растат с 10,5% през същия месец, според доклад на Департамента по търговия. Частично, това се дължи на получените от правителството плащания, включително чековете за $1 200. Плащанията за безработица също растат, като така компенсират част от спада от 8% на заплатите, свързан със загубата на работни места.

Слабите разходи през април, за които икономистите казват, че вероятно са стигнали дъното, допринасят за твърденията, че икономиката на САЩ ще се възстановява бавно. Постепенното отваряне на бизнеса през май и подкрепата от правителството за компаниите и домакинствата забавиха темпа на загуба на работни места и донесоха слаб ръст на разходите.

"Част от данните подсказват стабилизация", казва Кейти Бостянчич, главен икономист за САЩ в Oxford Economics.

Камелия Кунен, професор в UNC-Kenan Flagler Business School, казва, че заетите в най-тежко пострадалите индустрии, като търговията на дребно и туризма, ще чувстват несигурност по-дълго време. "Най-вероятно тези хора ще са много, много внимателни как харчат парите си".

През май очакванията на американците за икономиката отново са мрачни, според изследване на University of Michigan. През петия месец индексът пада до 65,9 от 70,1 през април.

Притесненията за икономиката са фактор зад ръста на спестяванията през април. Темпът - разликата между разполагаемия доход и разходите, се покачва с 33% през април от 12,7% през март и 8,2% през февруари.

През април потребителите намаляват разходите за услуги, ресторанти и хотели наполовина, спрямо април 2019 г. Покупките на коли падат с 30%, а на мебели и домакински уреди с една пета. Американците са купували наполовина дрехи и обувки, спрямо април 2019 г.