Може да се каже, че 2019-а беше годината на златото. На фона на опасенията около търговската война между САЩ и Китай, търсенето на благородния метал се увеличи значително. Така след ново рали през последното тримесечие на годината златото записа най-доброто си годишно представяне от 2010 година насам.

За последните 12 месеца то е поскъпнало с 19%, като през последния ден на 2019 година се търгуваше с 0,7% по-скъпо до 1525,38 долара за унция. В четвъртък цената му е малко по-надолу - на равнище от 1519,99 долара за унция.

Металът успя да запази преднината си въпреки, че Вашингтон и Пекин постигнаха временно споразумение, което трябва да бъде подписано на 15 януари.

Държавите, лидери по ръст на златните резерви

Държавите, лидери по ръст на златните резерви

И кои притежават най-много

Независимо от това, все още някои анализатори се съмняват, че силното представяне на златото ще се запази и през следващата година.

"Има много малко възможни сценарий, при които златото ще продължи да се справя добре", казва експертът от JPMorgan Хана Андерсън, цитирана от Bloomberg.

От друга страна независимо от първата крачка към по-широко споразумение между САЩ и Китай, специалистите очакват търсенето на безопасни активи през 2020 година ще се забави в резултат на други глобални рискове.

Изминалата година се оказа благоприятна и за други метали. Среброто успя да поскъпне с 16%, като също направи най-доброто си представяне от десетилетие насам. Платината нарасна с 23%, а рекордьорът по поскъпване през 2019 година беше паладият, чиято цена нарасна с цели 53%.