Румъния може да се присъедини към вълна от държави, които преместват златните си резерви у дома от трезори в чужбина, след като ръководителят на управляващата партия, Ливиу Драгня, започна да настоява за преместване на 61 тона резерви на стойност около 2,4 млрд. долара, информира Bloomberg.

Драгня представи законопроект за изменение на закона за централната банка, който да изисква 95 процента от запасите от злато да се съхраняват вътре в страната, според чернова, публикувана на уебсайта на парламента. Сега около 60% от 103,7 тона, принадлежащи на страната, се държат в Банката на Англия. Централната банка, която наскоро се сблъска с правителството по този въпрос, повдигна някои опасения.

"Нищо от сегашната икономически ситуация на Румъния не оправдава запазването на толкова голямо количество златни резерви в чужбина, което води до значителни разходи, като се има предвид, че този резерв може да бъде правилно съхранен и дори увеличен в страната", се казва в законопроекта.

Германия, Австрия, Унгария и други нации също преместват златото си, въпреки че обикновено целят постигана на съотношение около 50%. Венецуела наскоро бе спряна да изтегли скъпоценния си метал от Великобритания на стойност 1,2 млрд. долара. Английската централна банка, където се намира вторият по големина златен трезор след федералния резерв в Манхатън, отхвърли искането, тъй като страната е под международни санкции, според източници, запознати с въпроса.

В Румъния този ход е още един конфликт между правителството и централната банка след спорове относно разходите по заемите и банковия данък. Паричният орган бързо формулира предложението в контекста на неговата независимост.

"И докато корекциите в дела на резервите, държани в чужбина, не могат да бъдат отхвърлени, защото виждаме, че и други държави го правят, всяка промяна в законодателството на централната банка трябва да има съгласието на Европейската централна банка", заявява говорителят на централната банка Дан Сучиу по телефона.