Вчера стана ясно, че управляващите на страните членки на Европейския съюз са успели да се споразумеят за новия пакет на стойност 750 млрд. евро в подкрепа на икономиките, от който България трябва да получи 29 млрд. евро, според Министерството на финансите.

Също във вторник президентът на Румъния Клаус Йоханис обяви, че страната му ще получи почти 80 млрд. евро или три пъти по-голяма сума от тази, която може да бъде предоставена на България, предаде Seenews.

Колко може да получи България след споразумението на европейските лидери?

Колко може да получи България след споразумението на европейските лидери?

Изчисленията на Министерство на финансите

"След много сложни обсъждания и преговори, след четири дни и четири нощи на споразумяване успяхме да договорим за Румъния впечатляваща сума - 79,9 млрд. евро за европейски проекти", каза той в телевизионно обръщение. "Сега преговорите ни позволяват да преминем на следващото равнище."

Сумата, която ще бъде осигурена в периода между 2021 и 2027 г., ще бъде използвана за стабилизиране на икономиката. Средствата ще бъдат насочени към инфраструктурни и обществени проекти, включително училищата и болниците в страната, след като Румъния състави план за използването им, а Европейската комисия го одобри.

Сега Съветът на Европа трябва да договори пакета, а Европейският парламент да го одобри. На следващия етап всички страни членки ще представят стратегия за начина, по който ще изхарчат сумите.