Група частни руски инвеститори поиска да се ограничи достъпът на Беларус до руски държавни заеми и капиталовия пазар на Руската федерация, поради неплащания на задължения по еврооблигации. Писмото, подписано от 200 физически лица и 30 организации и адресирано до заместник-министъра на икономическото развитие на Русия Дмитрий Волвач, е на разположение на РБК.

Уточнява се, че автор на писмото от името на инвеститорите е Александър Марченков, който вече е подавал иск срещу Министерството на финансите на Беларус в Московския градски съд, с искане за изплащане на задълженията по еврооблигации. Московският градски съд обече е прекратил разглеждането на искането, тъй като това дело не е в компетенциите на руските съдилища.

В писмото се казва, че на посочената група инвеститори принадлежат беларуски еврооблигации на обща стойност над 200 млн. долара. Затова чрез писмото зам.-икономическия министър е помолен да предприеме мерки, така че Беларус скоро да изпълни задълженията си към руските инвеститори.

Освен това, инвеститорите призовават държавата да определи Министерството на финансите на Беларус за "недобросъвестен кредитополучател" и така да се ограничи достъпа на ведомството до руския капиталов пазар. Групата руски инвеститори предлагат и да се ограничи отпускането на държавни заеми на Беларус, докато Минск не изпълни всички свои досегашни финансови задължения.

Инвеститорите подписали въпросното писмо не са получавали плащания по беларуски еврооблигации от юли 2022 г., след като Citibank спря да обслужва беларуските еврооблигации. В тази връзка Министерството на финансите на Беларус обяви, че ще извършва плащанията директно, чрез своята финансова инфраструктура и в национална валута.

Беларуското ведомство обяви че вече е изпратило за изплащане на притежателите на еврооблигации еквивалента на общо 1,15 млрд. долара. Руските инвеститори обаче не са получили тези средства, тъй като парите са "заседнали" в сметки в беларуската финансова инфраструктура.

Авиостроителният гигант Boeing закрива поделението си в Беларус

Авиостроителният гигант Boeing закрива поделението си в Беларус

В страната има два самолетостроителни завода