Американският самолетостроителен гигант Boeing започна процеса по закривне на дъщерното си дружество в Беларус - Boeing BLR, пише в публикация на списанието "Правосъдие в Беларус".

Решението за закриване е взето от собствениците на регистрираната в Холандия компания - поделенията Boeing Europe и Boeing Netherlands. Те откриха дъщерното дружество в Беларус през 2020 г., като неговите основни функции са да отговаря за комуникацията с местните регулатори и контрагенти.

По данни на услугата за проверка на контрагентите Kartoteka.by, процесът по закриване на Boeing BLR LLC при данъчните власти на Беларус е започнал през март.

През януари беларуските власти включиха дъщерното дружество на Boeing в списъка на компаниите, чиито активи на чуждестранните участници са блокирани като част от контрасанкциите. С решение на правителството на страната, на чуждестранните инвеститори в тези компании се забрани да продават бизнеса си в страната и да изтеглят активи извън Беларус.

Уточнява се, че държавната авиокомпания "Белавиа" има в авиофлота си 14 самолета Boeing.

През март президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви производството в републиката на до 500 видове части за руски самолети. По думите му тогава, в страната има два крупни самолетостроителни завода, където се стремят да локализират производството на авиационна техника.

Boeing ще произвежда и доставя и бойни хеликоптери - за армията на САЩ и за други страни

Boeing ще произвежда и доставя и бойни хеликоптери - за армията на САЩ и за други страни

Каква е сделката