Шведската крона не е имала толкова лош януари от 1993 година насам. А от Nordea Bank предупреждават, че спадът на валутата може да се задълбочи заради влошаването на икономическата обстановка в страната.

Кроната изгуби 2,3% от своята стойност спрямо еврото от началото на месеца, което е най-слабото й представяне за този период от 26 години.

В същото време прогнозите за най-голямата скандинавска икономика са не особено оптимистични след доклади, показващи отслабване в търговията на дребно и в други сектори.

"Няма обективна причина да се купуват крони в настоящия момент", казва Андрес Екльоф, който е стратег в Swedbank.

В краткосрочен план експертите от Swedbank прогнозират, че валутата може да се запази на настоящото ниво при нови промени в политиката на централната банка, която има насрочено заседание за 14 февруари.

"Ако Riksbank даде сигнали за повишаване на лихвите през втората половина на годината, въпреки рисковете, посочени в прогнозите, това ще задържи кроната в широк диапазон от 10,15 - 10,40 крони за евро. Ако обаче тръгнат към понижаване на лихвите, тогава ще видим", казва експертът Андрес Екльоф.