Предложение за забрана на всички частни криптовалути, в това число и на най-голямата от тях - биткойнът, беше добавено към дневния ред на индийския парламент, предават световните агенции. Това се случва едва няколко дни, след като премиерът на страната Нарендра Моди заяви, че валути като биткойна могат да се окажат в "грешни ръце".

Нов законопроект на Индия ще създаде рамка за официална цифрова валута и ще "забрани всички частни криптовалути в страната", според съобщението от местната Камара на представителите. Този законопроект ще бъде в дневния ред на парламента, когато той се свика за зимната сесия, започваща на 29 ноември.

Китай отново потопи криптовалутите

Китай отново потопи криптовалутите

Всички криптотрансакции са незаконни, заявиха от централната банка

Индия не за първи път опитва да забрани криптовалутата. Предишната забрана беше отменена през април 2020-а година, което доведе до процъфтяващ пазар на криптовалути. Въпреки че няма налични официални данни, оценките на индустрията, цитирани от Reuters, показват, че броят на криптоинвеститорите в Индия е между 15 и 20 милиона души. И те са с активи на стойност до 5,4 милиарда долара.

Правителството в Ню Делхи обаче не е никак ентусиазирано от това. Миналата седмица премиерът Моди каза, че е "важно всички демократични нации да работят заедно", за да може да се гарантира, че "криптовалути като биткойна няма да попадне в грешни ръце".

Централната банка на Индия изрази "сериозни опасения" относно частните криптовалути като биткойн или етериум и заяви през юни тази година, че работи върху собствена цифрова валута, която ще бъде въведена до края на годината.

Китай ефективно забрани биткойна през септември, като ограничи всички търговски дейности, свързани с криптовалута на територията на страната. Междувременно, Ел Салвадор обяви биткойна за законно платежно средство наред с щатския долар и дори обяви създаването на първия "Биткойн град".

Ел Салвадор ще строи първия в света "Биткойн град" за $1 милиард

Ел Салвадор ще строи първия в света "Биткойн град" за $1 милиард

Ситито ще бъде финансирано с биткойн облигации