Китайската централна банка поднови твърдият тон към bitcoin в петък, наричайки всички дейности, свързани с криптовалути, "нелегални". И се зарече за още мерки срещу използването им, предава CNBC.

В секция за въпроси и отговори на своята интернет страница, централната банка посочва, че услугите, които предлагат трейдинг, емитиране на токени и деривати за вируталните валути, са строго забранени. Чуждестранните криптоборси също нямат право да работят в Китай. Банката се закани още да разследва техните служители в страната.

Всички криптовалути, включително Bitcoin и Tether, не са фиатни валути и не могат да циркулират на пазара, казаха още от банката.

Bitcoin, Ether и другите криптовалути се оцветиха в червено. Bitcoin падна с 5,5%, а Ether, EOS, Litecoin и Dash изгубиха над 7%. Акциите на компаниите, свързани с криптосвета, също са под натиск.

В допълнение десет правителствени агенции, включително централната банка, заявиха в общо изявление, че ще работят заедно, за да поддържат "натиск" върху спазването на правилата и "изкореняването" на критповалутите от страната.

Централната банка посочи в петък, че е подобрила и системите си за наблюдение на свързаните с криптовалутите трансакции.

Това не е първият път, в който Китай размахва пръст срещу криптовалутите. По-рано тази година Пекин поде акция срещу криптодобива - енергоемък процес, който верифицира трансакциите и чрез който се добиват нови токени.

Действията на Китай са свързани с притесненията относно повишения риск от измами, пране на пари, както и твърде високата употреба на електроенергия.

Пекин разработва своя дигитална валута, която да замести хартиения юан. Но bitcoin и останалите криптовалути са децентрализирани и не подлежат на контрол от нито едно правителство, компания или лице. Те осигуряват и известно ниво на анонимност на страните, участващи в трансакциите, което не се харесва на комунистическото правителство.

Копаенето на bitcoin създава толкова електронни отпадъци, колкото изхвърля Нидерландия годишно

Копаенето на bitcoin създава толкова електронни отпадъци, колкото изхвърля Нидерландия годишно

Това показва изследване