За никого не е тайна, че копаенето на криптовалути има значителен негативен ефект върху околната среда. Процесът изисква използването на много мощни компютри, които от своя страна се нуждаят от огромен обем ток, за да могат да извършват необходимите изчисления.

Тъй като с времето същите тези изчисления стават все по-сложни, те изискват и използването на по-голямо и по-голямо количество ток. И с нарастването на цената на bitcoin, както и на останалите криптовалути, през първата половина на годината, копаенето е по-активно, а заедно с него и потреблението на електричество.

Като цяло годишният въглероден отпечатък на копаенето на криптовалути към днешна дата се изчислява на това на метрото в Лондон - една от най-големите подземни железници в света, пише сайтът Quartz.

То обаче води след себе си още един вид замърсяване - с електронни отпадъци. Причината е, че копачите се нуждаят от все повече и по-нови и мощни компютърни чипове и съответно спират да използват амортизираните такива.

Това води до натрупването на планина от електронни отпадъци, показва изследване, публикувано в журнала Resources, Conservation, and Recycling. То показва, че средният живот на чиповете за копаене на bitcoin е едва 1,3 години. Причината за този кратък период е необходимостта от по-мощни чипове, ако копачите искат да са на печалба.

В резултат на това при настоящата цена на bitcoin годишният обем на електронните отпадъци от копането на криптовалутата възлиза на около 30 700 метрични тона. Или колкото изхвърля цяла Нидерландия на година, което включва лаптопи, телефони и други електронни устройства.