Следващият етап на икономическото възстановяване вероятно ще бъде подхранен от инвестиции в инфраструктура, казват анализатори пред CNBC. Подобни вложения имат потенциала да подкрепят цените на суровините. Прогнозата идва в момент, в който пазарните участници следят внимателно силата на икономическото възстановяване и усилията на държавите по света да се справят с растящия брой заразени с Covid-19.

Един от знаците, че възстановяването набира инерция дойде от втората най-голяма икономика в света, която отчете невиждан през 2020 г. ръст в индустриалното производство. Данните от Китай сочат ръст от 5,6% през август спрямо година по-рано.

"Абсолютно впечатляващо е колко силно е възстановяването при строителството в Китай", казва Макс Лейтън, директор на подразделението за проучвания на суровините за Европа, Близкия Изток и Азия в Citi. Лейтън посочва "три големи катализатора", които инвеститорите в суровини трябва да следят до края на годината: новините около потенциалните ваксини; силата на икономическото възстановяване на Китай и мащаба на стимулите в САЩ.

Цените на желязната руда може да се изстрелят

"Смятам, че голяма част от стимулите ще са под формата на инвестиции в инфраструктурата. Знаем, че има огромен дефицит в инфраструктурата в развитите държави и това е проблем, който може да бъде разрешен", казва Нитеш Шах, директор в WisdomTree Investments. "Защо да не се възползваме от една добра криза? Можем да свършим много чрез инфраструктурни програми, които се басят с десетилетия".

"Ако погледнем отговора на държавите, виждаме фискалния отговор, видяхме как централните банки намаляват лихви и наливат средства в икономиките, следващата фаза е огромни инвестиции в инфраструктура и това ще стане факт в цял свят", казва Анди Крилоу, директор в S&P Global Platts.

"Видяхме същата ситуация през 2008-2009 като отговор на финансовата криза. Тогава имаше рали на пазарите на индустриални суровини", казва той.

Спот цените на желязната руда се покачиха до нов връх в понеделник от $129 за метричен тон благодарение на строителния бум в Китай.

Гледайки към 2021 г., Кричлоу прогнозира, че някои от най-големите икономики в света могат скоро да анонсират големи инвестиции в инфраструктура. Това би било добра новина и за петрола, според него.