Инвеститорите се отказват от среброто в началото на 2018 година, след като през последните две години цената се повишаваше - и това е възможен предупредителен сигнал за целия пазар и световната икономика, пише The Wall Street Journal.

Фючърсите на среброто поевтиняха с 3,1 процента от началото на годината, докато в същото време златото повиши цената си с 3,3 процента. През миналата година кюлчетата поскъпнаха с 14% - двойно повече от среброто.

Разликата между двете вече е 82 пъти в полза на златото, което е с 27% повече от средното през последните десет години и най-високото ниво от повече от две години.

Инвеститори и икономисти смятат, че по-високото съотношение на цената на златото към тази на среброто е негативен икономически индикатор. Причината е, че мениджърите на активи предпочитат златото, когато смятат, че пазарите ги очаква бурен период. В същото време те продават сребро, когато смятат, че ръстът на световната икономика ще се забави и ще намали потреблението. 55% от търсенето на среброто е за индустриални нужди.

В началото на 2016 година, когато избуяха притеснения за икономиката на Китай, съотношението бе над 80. Такова бе то и през 2008 по време на финансовата криза.