След като през последните три години курсът на чешката крона беше задържан от централната банка в европейската страна, изглежда вече е дошъл моментът, когато валутата ще получи "пълна свобода".

Две години по-рано Швейцария сложи край на обвързването на курса на франка с този на щатския долар, а през 2016 година имаше промените при паунда след вота за "Брекзит". Изглежда сега кроната е следващата в Европа, за която се задава промяна.

Централната банка на Чехия може да пристъпи към промяна в монетарната си политика съвсем скоро, като се има предвид благоприятната промяна в икономиката на страната.

Преди три години инфлацията в европейската членка се забави толкова, че финансовата институция беше принудена да постави таван на курса на кроната. Ситуацията в момента обаче е доста по-различна, като през миналия месец инфлацията се е засилила и анализатори очакват тя да достигне до ниво от 1,3%, пише Bloomberg.

Ако прогнозите се окажат верни и днес официалната статистика в Чехия покаже подобно увеличение на показателя, той ще бъде за първи път на подобно ниво от края на 2013 година насам. Тогава от централната банка си поставиха цел за постигането на инфлация между 1 и 3 на сто.

От финансовата институция също залагат на нарастване на индикатора до над 1% за ноември. При подобен резултат местната валута ще бъде "освободена" в следващата половин година. 

Експерти очакват така важният за икономиката индикатор да продължи да върви нагоре и дори да се доближи до ниво от 2%. Предпоставки за подобен ръст има на фона на растящите доходи, подобряването на икономическата среда и очакванията за засилване на растежа.