Тази есен се оказа доста тежък период за инвеститорите в едни от най-големите технологични компании в света. В началото на седмицата акциите на гигантите в т.нар. група FAANG - Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google, записаха допълнителен спад от между 4 до 6%.

От началото на септември всички компании в нея са изправени пред значителни загупи на пазарна капитализация, а ударът за Amazon е особено тежък.

Малко след като компанията се доближи до дългоочаквания 1 трилион долара на 4 септември, нещата тръгнаха надолу. Към днешна дата капитализацията на онлайн гигантът е в размер на 736 милиарда долара или това е спад от над 250 милиарда долара.

Най-важните технологични акции изтриха почти $1 трилион

Най-важните технологични акции изтриха почти $1 трилион

Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google вече са в мечи пазар

Именно Amazon е една от двете компании с най-голям спад за последните три месеца, като ценните й книжа са изгубили 26% от стойността си след покачване с 69% между януари и август.

Другата е Netflix, която за първите осем месеца на годината отчете поскъпване от цели 83 на сто на акциите си. Между септември и ноември обаче ценните й книжа се свиха с 26 на сто.

Apple, която първа успя да мине границата от 1 трилион долара, отчете поевтиняване на акциите си от 18 на сто след скок на стойността им от 34 на сто.

Infographic: A Frightful Fall for FAANG Investors | Statista You will find more infographics at Statista