100,000,000,000 долара. Почти толкова свободни средства притежава Berkshire Hathaway към края на второто тримесечие на годината. Инвестиционната компания се ръководи от третия най-богат човек в света, Уорън Бъфет. Милиардерът обаче въобще не е доволен, разказва Bloomberg.

Цифрата дебело подчертава невероятната способност на Бъфет да прави прави, но е и тежък бреме. И милиардерът спешно трябва да намери къде да ги вложи.

"Ако тези пари бъдат впрегнати в нещо, ще е чудесно", казва Дейвид Ролф, инвеститор в Wedgewood Partners, но "списъкът с компании, които Бъфет би желал да притежава е много, много малък".

От началото на годината компаниите, в които милиардерът е инвестирал, включват Apple, както и две по-малки вложения в компании, които се занимават с недвижими имоти.

Най-голямата е покупката на енергоразпределително дружество в Тексас за 9 милиарда долара.

Част от проблема, пред който Бъфет се изправя, е и пазарът, в който в последните месеци непрестанно се отбелязват нови ценови рекорди. Това прави намирането на атрактивна сделка още по-трудно. Затова, коментира инвеститорът Бил Смийд, корекция на пазара би било прекрасна възможност за Бъфет.

Милиардерът е трети по богатство в света с около 77.3 милиарда долара. Той ръководи Berkshire Hathaway от 1965 г. насам и средно оттогава тя е носила по 19% възвращаемост годишно. Акциите й струват зашеметяващите 240 000 долара, тъй като никога не са били разделяни. Рекордната им стойност бе 258 000 долара, постигнати през март т.г.