Цената на златото се понижава в сряда сутринта на фона на несигурността около мерките за подкрепена на американската икономика и оптимизма около ваксините за COVID-19.

Стойността февруарските фючърси за благородния метал на борсата в Ню Comex Йорк днес сутринта намаля с 0,45%, или с 8,15 долара, до 1810,75 долара за тройунция.

В същото време мартенските фючърси за сребро поевтиняха с 1,6%, до 23,705 долара за унция.

Ситуацията около стимулирането на американската икономика е в центъра на вниманието на инвеститорите от доста дълго време. Приемането на нов паричен пакет от икономически мерки би могло да подпомогне цените на жълтите кюлчета, тъй като златото може да осигури на инвеститорите застраховка срещу възможна инфлация.

На този фон те обърнаха внимание на проекта за спешна подкрепа за американската икономика на стойност 908 милиарда долара, представен от група американски сенатори от двете партии. Неговите автори се надяват, че този пакет от помощи ще бъде разгледан от Конгреса в рамките на една седмица, но досега той не оформен като официален законопроект.В същото време анализаторите се съмняват в скорошно приемане на пакета от стимули. "Има известна несигурност относно сделката за стимулиране, която трябва да се направи ... и тя няма да си осигури силна подкрепа", каза анализаторът от Axi Стивън Инес пред Ройтерс.

Напредъкът в развитието на ваксините COVID-19 също намалява привлекателността на златото като традиционен актив за безопасно убежище. Новините за успешни изпитания от AstraZeneca, Moderna, Pfizer и BioNTech насърчават инвеститорите да купуват рискови активи.