Цената на златото се покачва в понеделник сутринта след спада през миналата седмица. Глобалните геополитически и икономически рискове и страха от коронавирусната пандемия отразяват настроението на инвеститорите, показват данните за днешната търговия.

Стойността на декемврийските фючърси за скъпоценния метал на нюйоркската борса Comex нарасна с 0,17%, или с 3,4 долара - до 1953,2 долара за тройунция.

Септемврийските фючърси за сребро се повишиха с 2,61% до $26,77 за унция.

През изминалата седмица котировките на златото спаднаха с 4% на фона на нарастващата доходност по държавните облигации на САЩ. Поевтиняването на жълтия метал се подкрепяше от закономерната корекцията след предишния рекорд на стойността - до $ 2089,2 за унция на 7 август. В резултат на това цената на златото спадна под 1900 долара миналата седмица.В същото време основните фактори за подкрепа на цената на златото остават. В Европа ситуацията около пандемията от коронавирус се задълбочава, страните отново започват да затягат карантинните ограничения. Според последните данни на СЗО в света са установени около 21,3 милиона случая на инфекция, загинали са над 761 хиляди души. Златото традиционно се счита за по-надежден актив, търсенето на което нараства в случай на увеличени глобални рискове и несигурност.

Пазарите също така очакват публикуването на протокола от заседанието през юли на Федералния резерв на САЩ (FRS). След срещата регулаторът очаквано запази основния лихвен процент в дипазона 0-0,25% годишно. Инвеститорите се надяват да получат сигнали от Фед за бъдещата му парична политика, както и да чуят коментари относно перспективите за икономическо възстановяване от рецесията на фона на пандемията.

Решенията на централната банка на САЩ курс влияят върху курса на долара, което се отразява в стойността на златото.