Цените на златото достигнаха минимални от средата на август стойности, докато, доларът се покачва благодарение на повишаващата се доходност н американските държавни облигации. В същото време еврото поевтинява под натиска на опасенията, свързани с референдума за независимост на Каталуния.

По обед ценният метал се търгуваше по $1.273,16 за тройунция в сравнение с $1.279,10 при закриване на търговете в петък.

Фючърсните контракти за златото в САЩ с доставка през декември поевтиняха с $8,3 до $1.276,4 за унция.

Очакванията по отношение третото за годината повишаване на основната лихва в САЩ, оптимистичните данни за икономиката и не на последно място разговорите, че приемникът на Джанет Йелън във Федералния резерв ще води по твърда парична политика, подкрепят ръста в доходността на US дълговите книжа.

По тези причини и доларът демонстрира най-добрата си седмица за годината, а златото, въпреки че е безопасна инвестиция при геополитически кризи, губи позиции.

Както показват данните от Комисията по търговия със суровинни фючърси на САЩ в петък, хедж-фондовете и управляващите инвестиции са съкратили броят на дългите си позиции в злато и сребро на борсата COMEX през миналата седмица.

Среброто днес се търгува по $16,59 за унция в сравнение с $16,60 при закриването на търговете в петък.

Платината струва $912,50 за унция спрямо $909,24 в петък, а паладият - $935,10 при цена от $934,50 за унция в края на предишната борсова сесия.