Цената на златото се понижава в сряда сутринта, търговците очакват публикуването на резултатите от двудневната среща на Федералната резервна система на САЩ по-късно днес.

Според данните от търговия стойността на февруарските фючърсни контракти за злато на нюйоркската борса Comex намалява с 0.28%, или с 5,25 долара, до 1845,6 долара за тройунция.

Мартенските фючърси за среброто понижават цената си с 0,59% до 25,387 долара за унция.

Едно от ключовите събития за инвеститорите тази седмица ще бъде публикуването на резултатите от срещата на Федералния резерв. Очаква се регулаторът да запази основния лихвен процент на ниво от 0-0,25% годишно. Както и да остави обема на програмата за обратно изкупуване на активи непроменен, продължавайки курса за поддържане на мека парична политика.

Валутният стратег на DailyFx Иля Спивак каза пред Ройтерс, че ако Фед сигнализира, че не се стреми да разшири стимулиращите мерки за американската икономика, а също така даде ясно да се разбере, че меката парична политика ще приключи по-рано, отколкото пазарите очакват, то това ще бъде "катастрофално" за котировките на благородни метали.

Пазарите също очакват яснота относно държавната подкрепа за американската икономика. По-рано новият президент на САЩ Джо Байдън предложи пакет от стимули за 1,9 трилиона долара. Проектът беше подкрепен от лидерите на демократите в Конгреса. В същото време има опасения от проблеми с приемането на пакета или значително намаляване на размера му поради липсата на републиканска подкрепа в Сената.