Цената на златото значително се покачва в сряда сутринта, търгувайки се за около 1670 долара за тройунция. Пазарите очакват резултата от заседанието на Федералната резервна система на САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:40 чаас българско време, цената на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се понижи с $11,9, или 0,71%, до $1683,0 за тройунция.

Жълтите кюлчета се търгуват н спот пазара по 1671,50, долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на декемврийските фючърси за среброто в същото време се покачи с 0,49% до 19,277 долара за унция.

Укрепването на долара донякъде задържа цената на златото. Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ) се повиши с 0,05%, до 110,27 пункта, връщайки се на ниво над 110 пункта. Индексът се покачи с 0,6% във вторник. По-силният долар прави златото по-малко достъпно за закупуване в други валути.

Основното събитие на седмицата е заседанието на Фед. В сряда вечерта регулаторът ще обяви решението си за основната лихва, ще актуализира макроикономическите прогнози. Неговият председател Джером Пауъл ще даде пресконференция, от която пазарите ще очакват сигнали за по-нататъшни мерки на американската централна банка.

Според CME Group 82% от анализаторите очакват увеличение от 75 базисни пункта в сряда до лихвени ставки в диапазона 3-3,25% годишно. С този темп базовата лихва беше повишена два пъти през лятото, като цяло увеличението през септември може да стане пето поред.

Големите централни банки са склонни да повишават лихвените проценти, за да се борят с високата инфлация, което в същото време засили страховете на пазара относно перспективата за рецесия.

Политиката на Федералния резерв за повишаване на лихвите даде значителна подкрепа на "зелените" пари през последните месеци - в началото на март, преди първото повишение за годината, доларовият индекс бе на ниво около 97 пункта, а златото се търгуваше за 1950 долара. Поскъпването на долара намали търсенето на злато, което също е актив убежище и инфлационен хедж.