Цената златото се покачва в сряда сутринта на фона на спадащата доходност на американските държавни облигации, сочат данните от търговията.

Днес сутринта стойността на априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0,1% или с 11,85 долара до 1807,5 долара за тройунция.

Мартенските фючърси за среброто се повишиха с 0,07% до 27,71 долара за унция.

Котировките за златото в сряда се покачват. Основният фактор за това е спадът в доходността на облигациите на Министерството на финансите на САЩ от постигнатите върхове за периода след февруари 2020 година. Това се отразява негативно на долара, чийто спад от своя страна прави златото по-изгодно за притежателите на друга валута.

"Доходността на държавните облигации спадна, когато председателят на Федералния резерв Джером Пауъл потвърди меката и търпелива позиция на регулатора, която позволи на златото да се стабилизира и в крайна сметка да се възстанови от след големите загуби", цитира MarketWatch становището на редактора на Sevens Report Тайлър Ричи.

Инвеститорите оценяват изявления на ръководителя на Федералната резервна система на САЩ. Според ръководителя на регулатора икономиката на страната все още е далеч от целите за заетост и инфлация, а значителният напредък ще отнеме време. Пауъл също отбеляза пред Сената, че прогнозата за възстановяване на американската икономика на фона на пандемията от коронавирус остава силно неясна.