Цената на златото в петък сутринта коригиращо намалява след активен растеж по време на търговията в четвъртък, сочат данните от търговия. Днес пазарните играчи предпочитат да фиксират реализираната печалба от скока на скъпоценния метал.

Сутринта в четвъртък цената на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк намаля с 0,22%, или с 4,25 долара, до 1 942,55 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто поскъпнаха в същото време с 0,79%, до 25,39 долара за унция.

В петък инвеститорите в злато предпочитат да вземат печалбите си след активни покупки предния ден. В хода на търговията в четвъртък цената на кюлчетата се увеличи с 2,67%.

Анализаторите, чието мнение е цитирано от Ройтерс, също отбелязват въздействието върху златото от леко укрепване на долара. Растежът на американската валута традиционно оказва натиск върху цената на златото - в този случай металът става по-скъп за притежателите на други валути. Доларовият индекс (доларовият курс спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) нараства с 0,1%, до 92,62 пункта.

"Лекото покачване на долара в Азия доведе до фиксиране на печалбите от злато, но фундаменталните показатели изглежда бързо се връщат като фактор за по-нататъшно укрепване на златото", каза Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA, пред Ройтерс.