Цената на златото се покачва слабо в понеделник сутринта след четиридневен спад на котировките през миналата седмица, показват данните от началото на днешната търговия.

Към 9:35 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нараства със символичните $0,8, или с 0,05%, до 2020,4 долара за тройунция.

На спот пазара благородният жълт метал се продава по 2014,63 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на юлските фючърси за среброто се повишава с 0,26% до 24,21 долара за унция.

В началото на новата търговска седмица златото поскъпва на фона на отслабването на щатския долар, след като стойността на скъпоценните кюлчета падна с 1,39% през предходните четири борсови сесии.

Макроикономическата статистика за САЩ също допринесе за поевтиняването на златото миналата седмица. Така например годишната инфлация в САЩ се забави до 4,9% на годишна база от 5% месец по-рано. Това е минимална стойност на този показател за последните две години.

В петък Университетът на Мичиган публикува своя собствена предварителна оценка за потребителските настроения в САЩ през май. Индексът, който отразява степента на доверие на домакинствата в икономиката, падна до 57,7 пункта от 63,5 пункта през април. Експертите прогнозираха спад на показателя само до 63 пункта.