Цената на златото намалява в понеделник сутринта, инвеститорите очакват изказвания от представители на системата на Федералния резерв (FRS), сочат данните от днешната търговията.

Стойността на декемврийските фючърси за скъпоценния метал на борсата Comex в Ню Йорк намалява с 0,22% или с 4,45 долара до 1957,6 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за сребро спаднаха с 0,7% до 26,935 долара за унция.

Основният фокус на пазарите в началото на седмицата е върху речите на членовете на Федералния резерв и неговия председател Джером Пауъл пред Конгреса по-късно тази седмица. Инвеститорите се надяват да чуят сигнали относно новия подход на регулатора към инфлацията.По-рано Пауъл обяви, че Фед ще поддържа ниски лихвени проценти в подкрепа на икономиката, дори ако инфлацията се повиши над целевото ниво от 2%.

В същото време страховете за състоянието на световната икономика, които се върнаха на рисковете от втората вълна на коронавирусната пандемия, оказват известна подкрепа на цените на жълтия метал. Редица страни вече въвеждат нови карантинни мерки, които отново могат да спрат икономическото възстановяване.