Цената на златото в понеделник леко спада и стойността на жълтите кюлчета е готова да отчете понижение през октомври за седми пореден месец. Пазарите с внимание очакват резултата от предстоящото заседание на Федералния резерв на САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 10:40 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижава с 3,10 долара, или с 0,19%, до 1641,7 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният жълт метал се търгува 1636,69 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на декемврийските фючърси за среброто се покачи с 0,04% до 19,155 долара за унция.

От началото на месеца златото е загубило почти 1,5% от стойността си. В същото време котировките падат вече седми пореден месец, като през това време благородният метал е поевтинял с почти 16%. В края на март златото струваше около 1955 долара за тройунция.

Поевтиняването на златото през това време беше придружено от укрепване на долара. Така например, индексът на долара (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ) беше 98,3 пункта през март,а се готви да започне търговия през ноември над нивото от 110 пункта. Поскъпването на долара прави златото по-малко достъпно за инвеститорите, притежаващи други валути, което ограничава търсенето на благородния метал.

Важното събитие от тази седмицата е поредното двудневно заседание на Федералния резерв на САЩ, което е насрочено за 1 и 2 ноември. Според CME Group регулаторът може да повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта, до 3,75-4% годишно. Традиционно повишаването на лихвите подкрепя долара, към който цената на златото е силно чувствителна.