Цената на златото в четвъртък сутринта се понижава като част от корекцията след четири търговски сесии на растеж. Той бе причинен от отслабването на американската валута. Сега инвеститорите обръщат внимание на статистиката за инфлацията в САЩ.

Данните от днешната търговията показват намаление на стойността на априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк с 0.29%, или с 5.35 долара, до 1837.35 долара за тройунция.

Мартенските фючърси за сребро през март поевтиняват с 0.79% до 26.865 долара за унция.

Цената на златото се вдигаше през последните четири търговски сесии, като през това време благородният метал е поскъпнал с 2,9%. Укрепването на златото беше свързано с отслабването на долара спрямо основните световни валути. По-слабият долар прави златото по-евтино за инвеститорите, притежаващи друга валута.

Сега търговци и инвеститори обръщат внимание на американската статистика, публикувана в сряда. Според данните потребителските цени в страната през януари са нараснали с 1,4% на годишна база, както и през декември, въпреки че се очаква инфлацията да се ускори до 1,5%. Златото традиционно действа като инструмент за застраховане от инфлационните рискове.