Цената на златото се понижава в четвъртък сутринта, спадът в стойността на ценния метал продължава четвърта поредна търговска сесия на фона на укрепването на американската валута.

Според данните от днешната търговия, цената на декемврийските фючърси на златото на борсата Comex в Ню Йорк е намаляла с 0,62%, или с 11,65 долара - до 1856,8 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за сребро паднаха с 4,52% до 22,055 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) нараства с 0,03%, до 94,41 пункта. В същото време, по-рано в хода на търговията, индикаторът актуализира максимум от 2 месеца, достигайки нивото от 94,49 точки.

Укрепването на американската валута традиционно оказва натиск върху цената на златото - в този случай металът става по-скъп за притежателите на други валути.

От началото на тази седмица златото загуби почти 5% от стойността си, по-рано по време на днешната търговия то достигна нивото от $1853,25 за унция, което бе най-ниското от 22 юли.

"Златото не може да се отърси от господството на долара, което засяга всички класове активи", каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в брокерската компания OANDA, пред Ройтерс.

Инвеститорите сега очакват ежеседмичните данни за заявленията за помощи при безработица в САЩ, които ще се публикуват по-късно в четвъртък. Очаква се броят им леко да намалее, но да остане на високо ниво. Анализаторите прогнозират спад от 20 хиляди, до 840 хиляди нови заявление за помощи при безработица.