Цената на златото в понеделник сутринта слаб спада под известен натиск от ръста на доходността на американските съкровищни облигации като алтернативна посока за "по-надеждни" инвестиции.

Според данните от днешната търговия цената на юнските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $2,9, или 0,15%, до $1942,7 за тройунция.

Майските фючърси за среброто в същото време поскъпват с 0,03% до $24,83 за тройунция.

Натиск върху стойността на благородния метал в понеделник оказва доходността на десетгодишните US Treasuries, която се покачва до 2,774% от последното затваряне при 2,715%. Това прави златото сравнително по-малко привлекателно за закупуване в сегмента на относително безрисковите инвестиции.

Освен това доларът сега се засилва спрямо йената, а неговият индекс (обменният курс спрямо кошница от шест валути на основните търговски партньори на САЩ) се повишава с 0,1% до 99,89 пункта. По-скъпият долар, в който се изчисляват договорите за стоки, включително злато, ги прави по-малко достъпни за притежателите на всички останали валути.

"Напоследък златото се движи в тесни граници, но може да бъде изправено пред натиск, тъй като доларът се засилва поради нарастващите доходност на държавни облигации", каза Тина Тенг, анализатор в CMC Markets, пред Wall Street Journal.