Цените на златото се запътиха към исторически върхове. През последните няколко седмици фючърсите на златото скочиха с 3% и за кратко надхвърлиха ключовия психологически праг от 2000 долара за унция преди няколко дни.

Според анализатора Марк Нютон от компанията за пазарни анализи Fundstrat всяко движение над 2006,3 долара за унция тази седмица ще е индикация, че имаме най-високото седмично затваряне от няколко месеца насам.

"Очаквам, че златото е започнало да се връща към исторически върхове", пише Нютон, добавяйки, че движение над 2009,4 долара трябва да доведе до диапазона 2060-2080 долара, коментира той за Business Insider. По думите му ще има още ръст в цените на актива.

В различните данни имат различни рекордни стойности за златото, но всички те гледат в посока 2020 г. Според пазарните данни на Dow Jones, връхната стойност в рамките на деня е 2089 долара. За Refinitiv това е 2072 долара, докато Bloomberg го определя на 2075 долара,

Според анализатора от Fundstrat Нютон вижда цените на златото в крайна сметка може да надхвърлят тези цифри. "Може да надхвърли 2500 долара за унция, като това няма да стане непременно до края на годината. То ще е привлекателен актив, предвид падащите реални лихви, нарастващите цикли и продължаващия геополитически конфликт".