Един от най-големите инвеститори в акции в Япония отчете рекордна печалба от над $50 млрд. след добре премерен залог. Но човекът, който е постигнал това, няма да получи паричен бонус в размерите типични за Уолстрийт тази година. А някои вече изразяват мнение, че той не трябва да играе толкова на пазара, пише The Wall Street Journal.

Причината за това е, че този човек е Харухико Курода, председател на централната банка на Япония. През март той удвои годишният таван за покупки на ETF до еквивалента на $115 млрд. Това бе месецът, в който пазарът тръгна нагоре след предизвикания от пандемията спад. Миналият четвъртък японските акции приключиха на 29-годишен връх, 60% от дъното.

Добрият тайминг помогна на централната банка да отчете рекорден скок за 6-месечния период. Пазарната стойност на придобитите активи достига близо $400 млрд. към 30 септември - нереализирана печалба от $56 млрд.

Програмата за купуване на акции започна преди десетилетие под надзора на предшественика на гуверньора след световната финансова криза. Нейната цел не е печалба, а окуражаване на по-рисковани ходове в икономиката и подкрепа за малко, но стабилно покачване. Днес централната банка притежава над 6% от общата стойност на токийския фондов пазар.

Институцията не подбира отделни акции, а инвестира в борсово търгувани фондове. Само през март тя е вложила $15 млрд., но през последните месеци темпът на покупки се забавя.