Загубите за турската лира се задълбочиха в четвъртък, след като валутата се понижи до рекордно ниски нива спрямо долара и еврото.

Паричната единица се стопи до 3.50 за долар, с което отбележи общ спад за годината от 17 на сто. Това е и третият най-голям процент на поевтиняване на фона на развиващите се пазари, като пред турската лира се нареждат само аржентинската валута и мексиканското песо.

Спадът допълва натиска върху централната банка в страната да покрие загубите, но дори и увеличението на лихвения процент през миналата седмица не успя да постигне значително влияние за валутата, пише Bloomberg. 

Лирата загуби 2 на сто спрямо "зелените пари", търгувайки се при нива от 3.5063 за долар в четвъртък. Същевременно спрямо еврото валутата падна до рекордно ниското ниво от 3.7184.

Турската валута преживя срив след победа Доналд Тръмп в САЩ в отговор на спекулациите, че инфлацията ще се повиши. Рискът, че високите цени на петрола след решението на ОПЕК да намали продукцията в сряда ще увеличи таксите за внос на страната, също трупа допълнителен натиск върху валутата.