Водещ анализатор от JPMorgan Chase & Co., Марко Коланович съобщи за вероятно връщане на Съединените щати към стагфлацията в стила на 70-те години на миналия век, пише Bloomberg.

По думите на анализатора, скорошното покачване на потребителските цени е хвърлило "сянка" върху икономическия ентусиазъм, който подхранва фондовите пазари през последните месеци.

Освен това, най-новите данни вероятно ще подкопаят очакванията на инвеститорите, че икономиката на САЩ се движи по "сценария на Златокоска" - т.е. нито се разширява, нито се свива твърде много - и ще възобновят опасенията за навлизане в период, подобен на стагфлацията от 70-те години на миналия век, т.е. отреди около 50 години. Тези страхове ги имаше в голяма степен през 2022 г., когато инфлацията скочи, но сега - когато тя рязко се понижи, а икономиката опровергава прогнозите за рецесия - те в значителна степен "угаснаха".

Най-общо, "сценарият Златокоска" включва забавяне на икономическата активност до по-устойчиви темпове на растеж. Този сценарий не включва рецесия и висока инфлация.

Какви възнаграждения получиха за 2023-а топ мениджърите на най-голямата американска банка JPMorgan

Какви възнаграждения получиха за 2023-а топ мениджърите на най-голямата американска банка JPMorgan

Пазарната капитализацията на JPMorgan през последните 12 месеца е нараснала с 24%

"Инвеститорите би трябвало да са подготвени за възможността за сценарий, при който лихвите се повишават за по-дълго време и може да се наложи Фед да "затегне" финансовите условия", казва Коланович. Той също така отбелязва, че спирането на низходящата тенденция на инфлацията или пък връщането към ценовия натиск "няма да бъде изненада", като се има предвид голямото покачване на цените на акциите, напрежението на пазара на труда и високите държавни разходи.

От Bloomberg отбелязват, че напоследък Коланович заема противоположна на Уолстрийт позиция, като последните му опасения са насочени срещу увереността, че Фед може да насочи икономиката на САЩ към така нареченото "меко кацане".

Шефът на JPMorgan ще продаде 1 милион притежавани от него акции на банката

Шефът на JPMorgan ще продаде 1 милион притежавани от него акции на банката

Каква е причината и колко ще получи за тях