След юнското си заседание Банката на Англия остави базовата си лихвена ставка без промяна на ниво 0,5%. Британската централна банка поддържа това равнище на основната с лихва от ноември 2017 година, когато то бе покачено за първи път за десетте години след финансовата криза.

Банката на Англия също така запази обема на закупуването корпоративни облигации на 10 милиарда фунта стерлинги и размера на програмата за изкупуване на държавни облигации на ниво 435 млрд. паунда ($570,2 млрд.).

Тези решения на британския паричен регулатор съвпаднаха с очакванията на пазара.

На днешното си заседание Централната банка на Швейцария остави без промяна своята депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевият диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%.

"Ситуацията на валутните пазари остава несигурна и с оглед на това запазваме отрицателните лихвени ставки и нашето желание да се намесим на валутите пазари, ако е необходимо", се посочва в изявлението на регулатора.

Швейцарската централна банка не промени и досегашната си прогноза за растежа на БВП с около 2% през тази година. В същото време повиши оценката си за инфлацията в страната през 2018 г. от 0,6% на 0,9 процента.