През октомври в Китай са внесени два пъти повече въглища отколкото през същия месец на миналата година, въпреки че вече има знаци, че енергийната криза в страната отшумява, пише Bloomberg, позовавайки се на данни от митниците.

През десетия месец Поднебесната империя е внесла 26,9 млн. тона въглища, ръст от 96,2 процента. Спрямо септември вносът спада с 18,2 процента.

През септември властите се втурнаха да намерят решение на недостига на въглища, след като редица заводи бяха принудени да намалят производството си. До средата на октомври провинциите със значителен недостиг на електроенергия намаляха до две, при 18 в началото на месеца.

В неделя държавният оператор на електропреносната мрежа заяви, че търсенето и предлагането се завръща към нормалното, но предупреди, че идващите зимни месеци ще бъдат предизвикателни.

Данните за октомври показват още, че САЩ остава най-големият търговски партньор на Китай. Вносът от страната намалява с 4,6 процента, а износът запазва висок растеж от 22,7 процента.

Вносът от Австралия — някога най-големият източник на въглища за Китай — спада с 24,3 процента. Износът расте с 22,3 процента.

Общо, вносът в Китай намалява с 20,6 процента през октомври, а износът расте с 27,1 процента. Изключвайки ръста на цените на производител, повишението е едва 7 процента, според главният икономист за Китай на Nomura Тинг Лу.