Обезценка на китайската валута по време на продължавата търговска война със Съединените американски щати може да доведе до повече просперитет за Германия и останалата част от света, освен за самите САЩ. Но не с много, показва доклад на ifo, цитиран от Deutsche Welle.

Изследване на германски институт открива, че 10 процента обезценка на китайската валута ще означава увеличение на реалния доход на Германия с €413 милиона. Ако обезценката бе 20 процента, годишният доход ще се увеличи с €499 милиона годишно, показват изчисленията. От пролетта на 2018 г. юанът загуби грубо 13 процента спрямо долара.

Мартин Брамл, изследовател в ifo, разказва как е изчислено това: обезценка на валутата кара износът да се повишава, а вносът да намалява. Китайските продукти стават по-евтини, докато германските продукти стават по-скъпи за китайските потребители.

"Имаме изчисления колко огромен е ефектът от обезценката върху търговския баланс. Заради това, за нашите симулации, приемаме, че търговският баланс на Китай ще се увеличи. В краткосрочен план Китай може да спечели от поевтиняването на юана, тъй като това ще задържи производството на високи нива", обяснява той.

Китай обезцени валутата си, за да остане конкурентоспособна спрямо САЩ. Но за разлика от митата, обменният курс засяга всички търговски партньори по един и същи начин: Германия, Франция, САЩ и т.н. "Затова това е много скъп опит за запазване на пазарен дял", допълва Брамл.

"Поевтиняването на юана има ограничен ефект върху Германия", посочва още той. 10 процента поевтиняване на китайската валута ще добави €1,94 милиарда към икономиката на Европейския съюз (изключвайки Германия), а 20 процента поевтиняване ще увеличи сумата до €2,82 милиарда. Останалата част от света (без САЩ) ще спечелят €5,68 милиарда и €6,51 милиарда, съответно.

По-евтинят юан обаче ще бъде от полза и за САЩ. "Загубите на Щатите заради търговската война могат да бъдат намалени заради обезценката на валутата", казва Марина Щайингер, съавтор. "Ако китайската валута падне с 10 процента, американската икономика ще загуби €397 милиона; но ако падне с 20 процента, САЩ всъщност ще спечелят €476 милиона".

Китай губи

Голямата загуба ще бъде за китайската икономика, защото това трансферира стоки от местните потребители към чуждестранните. За същото внесено количество стоки, Китай ще трябва да произведе и изнесе повече, спрямо преди поевтиняването.

При същите сценарии от 10% и 20% спад на юана, страната ще загуби €29,27 милиарда и €33,79 милиарда.

През август, китайската валута поевтиня до най-ниската си точка от над десетилетие, което накара САЩ да нарекат Пекин манипулатор. Ходът на централната банка бе в отговор на нови мита в размер на 10 процента върху стоки на стойност €300 милиарда.

Китайската валута не се търгува свободно и правителството определя граници на движението ѝ спрямо долара.