Има опасност да бъдат заблудени хората, че увеличават пенсиите на всички, а това не е вярно. Това заяви пред БНР директорът на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Думите му са по повод информацията, че НОИ разработва варианти за преизчисление на пенсиите, според които добавките от 50 лева да бъдат вкарани трайно в пенсиите.

По думи на Нейков обаче тази заблуда ще създаде нови разочарования и ново напрежение.

Според него проблемът е в натрупаната разлика между старите пенсии отпреди 10-15 гоини и сегашните.

Той обясни, че се получава така, че разликата в пенсиите на хора, които са работили една и съща работа, но са се пенсионирали в различни години, е вече над 100 лева. Това по негови думи създава усещането за несправедливост.

Гълъб Донев: Изкривяванията при пенсиите са заради политически намеси

Гълъб Донев: Изкривяванията при пенсиите са заради политически намеси

Трябва да се приложат други критерии, за да се изчистят дисбалансите

"Трябва да се каже на хората, че не всички ще получат увеличение - пенсионираните преди 1, 2, 3 до 5 години, зависи от формулата, която се избере, те няма да получат такава актуализация. Говорим за актуализация на старите пенсии", поясни Нейков.

Според него трябва да се изработи механизъм за адаптиране на старите пенсии към един среден осигурителен доход, който трябва да се избере по политически принцип, т.е. да се вземе политическо решение към коя година да стане това осъвременяване.

КНСБ против раздаването "на калпак" на добавката от 50 лв. за пенсионерите

КНСБ против раздаването "на калпак" на добавката от 50 лв. за пенсионерите

Синдикатът настоява размерът на добавката да е диференциран според пенсията

Той бе категоричен, че 50-те лева към пенсиите нямат нищо общо с преизчисляването. По негови думи отпускането на тази добавка е "абсолютно погрешен ход за начина, по който се искаше да се помогне на хората".

"Беше грешка да се пипат пенсиите. На хората, на които трябваше да им се помогне, се помага по линия на социалното подпомагане, а не по линия на социалното осигуряване. Когато веднъж дадеш нещо в социалната сфера, после е много трудно да го спреш", изтъкна бившият социален министър.

Той посочи, че трябва да се прецени и колко пари може да отдели бюджетът за осъвременяването на пенсиите.