Затишието в края на лятото, което обзема Уолстрийт, приспива дори и bitcoin, пише The Wall Street Journal.

Цената на най-старата и голяма криптовалута спря на около $50 хил. по време на августовското рали. В сряда цената падна малко под тази граница, след като успя да я прехвърли във вторник.

Bitcoin е добре познат със своята волатилност. Криптовалутата удвои стойността си спрямо щатския долар от януари до средата на април, след което изтри 52% през следващите три месеца. А от юли до август порасна с нови 65%.

Защо тогава сега bitcoin не мърда особено? От една страна, коментира изданието, инвеститорите са по-заинтересовани от други ъгли на криптопазара.

През август в Ethereum са влезли нови $22,4 млн., по данни на CoinShares. В Cardano - $18,7 млн. В сряда Ethereum подскочи с 10% до $3 730, най-високото ниво от 15 май насам, и от началото на годината учетвори стойността си.

През пролетта интереса бе предизвикан от NFT. Популярността им сега отново расте и привлича пари от bitcoin. NFT са дигитални активи, подобни на bitcoin, но с разликата, че всеки от тях е уникален.

На OpenSea, най-голямата NFT борса, обемът търговия достига $3,5 млрд. през последните 30 дни, по данни на DappRadar. Преди август общият обем от откриването ѝ през 2016 г. бе $1 млрд.

Наскоро две големи американски компании - Visa и Facebook - навлязоха на NFT пазара. Visa придоби CryptoPunks, а Facebook обяви, че обмисля да изгради услуги за NFT в бъдещия ѝ дигитален портфейл.

Това е типът новини, свързани с големи имена в корпоративния свят, които движеха bitcoin. Най-старата криптовалута ще трябва отново да започне да създава подобни заглавия, ако иска да набере инерция.

Августовското рали на bitcoin не успя да привлече и много нови купувачи. И дори се отчита $61 млн. отлив от фондовете през месеца, по данни на CoinShares. Отлив се записва през последните 14 от 16 седмици.

В бележка Брет Оливър, анализатор в Momentum Structural Analysis, написа, че движенията на bitcoin от върха през април насам наподобяват случилото се след достигане на пика в края на 2017 г. Тогава тя почти достигна $20 хил., падна рязко през следващите три месеца и прекара повече от година в продължителен спад преди началото на следващото рали. Не е задължително настоящият спад да е толкова дълъг колкото предходния, но той очаква пазарът да се запази на тези нива.