След десетилетие на несигурност във финансовата система днес Казахстан очаква от ръководителя на най-голямата банка в страната да стабилизира сектора. 48-годишната Умут Шаяхметова, която е главен изпълнителен директор на местната Halyk Bank, е изправена пред решението за първото изплащане на дивиденти от 2015 година насам.

И потенциалното такова е знак за стабилизирането на банковата система след продължителния период на сътресения, взели връх в рекапитализирането на конкурентната Kazkommertsbank от Halyk, разказва Bloomberg.

След сделката за закупуването на закъсалата банка на символична сума, Halyk "прехвърли" част от дълга на конкурента си в специално създаден държавен фонд.

"През миналата година при обсъждането на сделката беше много трудно да се вземе такова отговорно решение", казва в интервю за местната медия Almaty Шаяхметова. "Днес вече не съм под такова напрежение, но все още има неща, свързани с процеса на интеграция, които ме притесняват", признава тя.

Нейният план за обединяването на двете финансови институции ще създаде нов лидер на пазара в Казахстан, който ще държи над една трета от активите в банковата система.

Ако решението й се окаже правилно, то ще сложи край на продължителните проблеми в сектора, предизвикани от фалита на най-големия кредитор BTA Bank през 2008 година. Същата, година по-късно, е купена от Kazkommertsbank, която от своя страна изпада в затруднено положение.

Това не е първият път, в който Шаяхметова се сблъсква с проблемите на BTA. Именно тя се бори срещу решението на правителството да продаде банката, което, по нейните думи тогава, ще доведе до банкрут на банката купувач. Така и се случва с Kazkommertsbank.

Заради това и когато от властите в Астана искат от нея да спаси Kazkommertsbank, тя поставя едно условие - да намалят "тежестта" на закъсалата банка. Правителството се съгласява да "прехвърли" 7,4 милиарда долара от необслужваните кредити на Kazkommertsbank в специален фонд. В допълнение държавата "инжектира" над 700 милиона долара в банката.

Успоредно с подкрепата за мащабната сделка между Halyk и Kazkommertsbank, която трябва да бъде завършена през втората половина на годината, правителството финансира с още близо 2 милиарда долара други финансови институции в страната.