Най-голямата златна рафинерия в Австралия повиши производството на златни кюлчета с тегло 1 кг., за да облекчи недостига в САЩ, пише Bloomberg. Спадът на пътническите полети със самолет, на които често се пренася злато, както и свързани с вируса проблеми в някои рафинерии, намалиха предлагането на кюлчета.

"Произвежаме колкото можем, вероятно достигаме вече седем и половина тона седмично и вече сме продали предварително планираната за голямата част от май продукция", казва Ричард Хайес, главен изпълнителен директор на Perth Mint. "Голяма част от тях изпълняват доставки на Comex".

След няколко хаотични дни в края на март премията върху нюйоркските фючърси спрямо лондонската спот цена се покачи над $70 - невиждано от четири десетилетия. Спредът сега спадна до около $21, но все още е по-висок от обичайното.

Снимка 477041

Рафинерията, която отвори наново производствената линия за 1-килограмови кюлчета в отговор на недостига, смята, че ръстът на търсенето ще е краткотраен. "Това е необичайна ситуация, в която имаме достатъчно от физическия метал, но той просто е в грешната форма и на грешното място", казва Хайес.

Докато в Лондон пазарът на злато работи с кюлчета с тегло 400 унции, в Ню Йорк договорите са за 100 унции и килограм.

Компанията продължава да отчита силно търсене на метала на дребно в САЩ и Европа заради притесненията на инвеститорите за икономическите ефекти от кризата. "За всяка монета - златна или сребърна - имаме пет или шест купувача. Това силно търсене ще продължи по-дълго", казва той.

BofA: Златото може да достигне $3 000

BofA: Златото може да достигне $3 000

"Фед не може да печата злато"