Цената на златото достигнаха максимум от над една седмица във вторник. Интересът към по-ниско рискови активи се поддържа от геополитическото напрежение и отслабването на долара. Но очакването за поредното повишаване на лихвите от Федералния резерв на САЩ до края на годината ограничава ръста на котировките.

По обед ценният метал се търгуваше по $1.288,61 за тройунция в сравнение с $1.283,90 за унция при закриването на сесията в понеделник.

Фючерсите на златото в САЩ с доставка през декември ы поскъпнаха с $6,4 до $1.291,4 за унция.

Геополитическото напрежение и неопределеността около възможните действия на американския президент срещу Северна Корея съхраняват антирисковите настроения на пазара и оказват подкрепа за котировките на ценния метал, отбелязват анализатори, цитирани от Reueters.

Отслабването на долара във вторник също влияе положително върху цената на златото. На засилващите се очаквания за поредното повишаване на лихвите в САЩ до края на годината сдържат по-значителния ръст на котировките. Пазарните играчи оценяват Фед да вдигне лихвите през декември на 90 процента.

Среброто днес се търгува по $17,08 за унция в сравнение с $16,94 при закриване на търговете в понеделник.

Платина струва по $924,60 за унция в сравнение с $911,50 с края на търговията в понеделник, а паладият се продава по $931,10 при $929,50 ден по-рано.