Цената на златото в четвъртък сутринта слабо се коригира нагоре, след спада предния ден и поради опасения за възстановяване на световната икономика на фона на пандемията на коронавируса, показват данните от днешната търговия.

Стойността на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк сутринта нарасна с 0.22% - или с $4,05, до $1883,25 за тройунция.

Декемврийските фючърси за сребро се повишиха с 0,69% до 24,52 долара за унция.

В четвъртък цената на златото се възстановява от солидния спад през предния ден. Цената на метала беше под натиск от силния растеж на долара. По-скъпият долар прави златото по-малко достъпно за инвеститорите с други валути, което задържа цената на метала.

Освен това глобалната пандемична също подкрепя котировките на златото. В редица страни се наблюдава увеличаване на заболеваемостта от коронавирус, на този фон се въвеждат нови карантинни ограничения в големи икономики като Франция, Германия,Италия, Испания.

Инвеститорите също така продължават да наблюдават предизборната надпревара в САЩ. Изборите в страната са насрочени за 3 ноември, предсрочното гласуване вече е в ход. Преобладаващото мнение на пазара е, че размерът на пакета за подкрепа за американската икономика, който все още се договаря, ще зависи от резултатите от изборите.