Тръмп обича златото. Декорът на Белия дом в момента блести в цвета на скъпоценния метал, а коланите на седалките в частния самолет на държавния глава също са със златисти катарами, както и много други елементи в него.

Може да се каже, че златото също обича Тръмп. Годината донесе истински бум за най-желаният сигурен актив в света. Неговата цена претърпя невиждан ръст, като през август тя достигна пик от 40% увеличение в сравнение с началото на 2020 година.

Безпрезедентният икономически спад в резултат на пандемията, отслабващият долар, както и ефектът от масивните държавни стимули изпратиха финансовите пазари стремглаво надолу.

Президентските избори в САЩ донесоха още по-голяма несигурност за пазарите, а инвеститориционните посредници призовават клиентите си да насочват парите си към злато.

Във времена като днешното благородният метал е не просто сигурен актив, но и огромна възможност. А към днешна дата тя расте от нещо още по-необичайно - възможната рокада начело на Белия дом. Защо е така?

Защото Донадл Тръмп обяви, че САЩ се намират в извънредна ситуация и това накара инвеститорите да бързат за купуват повече и повече злато. А сега Байдън може да донесе още една вълна от покупки, подготвяйки нов мащабен пакет от монетарни стимули, пише специализираният сайт OilPrices.

Като доказателство за това дойде фактът, че през миналата седмица металът записа най-големия си седмичен ръст от лятото насам, след като заставането на Джо Байдън на президентския пост започна да изглежда все по-сигурно.

Междувременно на фона на откритието на най-голямото златно находище в света - това в Сибир, както и на също впечатляващи залежи, открити в Канада, някои експерти прогнозират нови рекордни стойности за жълтия метал.

Според някои от тях цената на златото може да скочи до 3000 и дори до 5000 долара за тройунция през 2021 година на фона на несигурното бъдеще.

Във вторник спот цената на метала е на равнище от 1892 долара за тройунция, след като в началото на седмицата стойността се сви леко на фона на новината за пробива на Moderna и разработването на ефективна ваксина срещу коронавируса. Фючърсите за доставка през декември са на ниво от 1888 долара за тройунция.

*Материалът не е съвет за покупка или продажба на метали.