Златните фючърси завършиха нестабилната търговсска сесия в четвъртък с растеж. Инвеститорите оцениха данните за спада в броя на първоначалните заявления за безработица в САЩ до най -ниското ниво от началото на пандемията, както и новините за намерението на Европейската централна банка да намали покупките на активи.

Битката на златото за възстановяване и задържане на ценовата кота от 1800 долара за унция не е знак за неговата сила, казва Джеф Райт от Wolfpack Capital. През по-голямата част от вчерашната сесия, както и предишните дни и седмици благородният метал се колебае между растеж и спад.

Щатският долар беше относително стабилен в четвъртък, а доходността по държавните облигации спадна след изявленията на президента на ЕЦБ Кристин Лагард. Както тя отбеляза, решението за забавяне на темповете на покупка на активи не означава "прекратяване" на стимулиращите мерки. "Не затваряме програмата PEPP, но я калибрираме отново", каза шефът на ЕЦБ.

"Управителният съвет реши, че благоприятните финансови условия могат да се поддържат с по-умерен обем покупки на активи по програмата PEPP, отколкото в предходните две тримесечия", се казва в изявление на ЕЦБ.

Съобщението беше "малко сурово, тъй като много търговци бяха изненадани от спада в покупките на PEPP", отбелязва Едуард Мойя, старши пазарен анализатор в Oanda. "Но добрата новина за еврото също е много положителна и за цените на златото", добавя той.

Декемврийските златни фючърси на борсата COMEX в Ню Йорк затвориха с ръст от $ 6,50, или с 0,4%, при цена $ 1800 за тройунция, след като спадаха в предишните две сесии. В сряда златото беше търсено като сигурно убежище след публикуването на Бежовата книга на Фед, според която темповете на икономически растеж се забавиха поради разпространението на делта щама на коронавируса.

Декемврийските фючърси на сребро също затвориха, добавяйки към цената си 12 цента или 0,5% до 24,18 долара за тройунция.