Цената на златото в петък сутрин слабо расте, като вече доближава 2 хиляди долара за тройунция и тази седмица може да покаже ръст след три седмици на понижение.

Според данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нараства с 0,40 долара, или с 0,02%, до 1995,90 долара за тройунция.

Скъпоценният жълт метал се продава на спот пазара по 1977,91 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Юлските фючърси за среброто в същото време поскъпват с 0,25% до 24,047 долара за унция.

От началото на седмицата цената на златото може да покаже ръст от 2,7%, това ще бъде първото увеличение след три поредни седмици на спад. По-слабият долар подкрепи златото, тъй като тогава благородният метал става по-достъпен за закупуване от притежатели на други валути. Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - търговски партньори на САЩ) се понижи с 0,64% от началото на седмицата.

Пазарите през седмицата така също проследиха новините за тавана на дълга на САЩ и перспективите около паричната политика на Федералната резервна система. По-рано Сенатът прие законопроект за повишаване на тавана на държавния дълг, а преди това документът беше одобрен с мнозинство от Камарата на представителите. След одобрение от двете камари инициативата ще отиде за подпис при президента на САЩ Джо Байдън.

На този фон повечето инвеститорите започнаха да очакват основният лихвен процент да се запази след заседанието на Фед през юни. Според CME Group 74,3% от експертите прогнозират, че процентът ще остане на сегашното ниво от 5-5,25% годишно, останалите 25,7% позволяват увеличение от 25 базисни пункта.